Author Topic: I have a ?  (Read 1372 times)

duckeman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Gender: Male
  • Mustang: 73 grande
  • Daily driver: honda element
  • Location: takoma park md
I have a ?
« on: April 29, 2010, 01:43:53 PM »
I was wondering if the oil in the valve cover is under pressure when the car is running? Reason I am asking this question is because I notice today that I had oil coming out of the valve cover but it was not leaking,it was squriting, so far that it could reach the shock tower and boucne back on the headers,is this normal? I changed the oil pump to a high pressure pump,it has eledlbrock manifold,carb combo,268h cam.A friend of mine said it could be the pvc setup. thanks in advance guys.

66GTKFB

  • Photo contest winner
  • *
  • Posts: 845
  • Mustang: 1965 GTFB, 1966 GTFB K, 1966 Hardtop
  • Daily driver: 1969 VW Baja
  • Location: Northern California
Re: I have a ?
« Reply #1 on: April 29, 2010, 02:13:03 PM »
The simple answer is yes. There is a small amount of post-combustion gas that leaks past valves in normal operation. There is also oil that is squirted into the rockers as a normal operation and flows back into the oil pan. Your high pressure pump "could" fill the valve covers past the point that the return channels could handle and the only way for oil to get out is the PCV system. The PCV system is evacuated by engine vacuum that normally pulls oil vapors back into the combustion cycle via the carburetor. Your high pressure pump may be the culprit as the increase in pressure is most likely created by raising the point where the by pass valve cuts in. 
Jim

Jeff73Mach1

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 471
  • Mustang: 1973 Mach 1
  • Location: Nashville, TN
Re: I have a ?
« Reply #2 on: April 29, 2010, 03:02:58 PM »
I had the same problem when I bought my car.

The problem I had was a result of the prior owner changing valve covers and putting a non vented cap on the valve cover opposite the PCV system.  Once corrected the problem was resolved immediately.

Also check the PCV hose, if it has gotten soft it can collapse under vacuum and create the same problem even if the opposite valve cover is vented properly.

Soaring

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 4279
  • Gender: Male
  • 1965 Mustang coupe 289, '03 Mach1, 03 Lariat
  • Mustang: 1965 coupe 289, and 2003 Mach1
  • Daily driver: '03 Ford F-150 Lariat
  • Location: Wimberley, Texas
Re: I have a ?
« Reply #3 on: April 29, 2010, 03:19:10 PM »
I agree.  It's both a venting problem and possibly the oil pump is just creating too much pressure.  Make sure the valve covers are vented properly and that the PCV is venting properly as well. 

duckeman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Gender: Male
  • Mustang: 73 grande
  • Daily driver: honda element
  • Location: takoma park md
Re: I have a ?
« Reply #4 on: April 30, 2010, 03:29:11 PM »
I found it! after taking the drivers side of the car apart trying to find where this oil is coming from,I notice that my oil pressure had dropped to nothing,I have tried almost everything  now I am starting to think something major is wrong with the block or cyclinder head,when my son playing with the dog threw the ball in the engine bay I went to get it and notice that the line that runs to the oil pressure gauge had a pin whole in it,problem solved.

6mustang6

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 66
  • Gender: Male
  • Mustang: 1966 Mustang 289
  • Location: grantville, Ga
Re: I have a ?
« Reply #5 on: April 30, 2010, 04:39:46 PM »
lol, thats a fail duckeman... You should give your son $10 and the dog a treat for helping you find the problem. Im definately glad for you that it was something like that wrong and nothing serious. Thats a relief.

Tim175

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 469
  • Gender: Male
  • Mustang: 1971 Mach 1
  • Daily driver: 2001 F-250 Lariat 7.3 PSD
  • Location: Sacramento, California
Re: I have a ?
« Reply #6 on: April 30, 2010, 06:41:25 PM »
Haha i would have been mad if my son was throwing a ball at my car ;D
Glad you solved it though.

Soaring

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 4279
  • Gender: Male
  • 1965 Mustang coupe 289, '03 Mach1, 03 Lariat
  • Mustang: 1965 coupe 289, and 2003 Mach1
  • Daily driver: '03 Ford F-150 Lariat
  • Location: Wimberley, Texas
Re: I have a ?
« Reply #7 on: April 30, 2010, 08:39:54 PM »
That's a funny story.  Glad you got it worked out. 

 

+-Navigation

Other languages
ESPANOL
FRANCAIS
Soaring
Soaring
In memory of our moderator Glen Wren AKA Soaring
1943-2011
Links



Dallas Mustang


Menu
LO-FI Version
Mustang classifieds
Muscle car classifieds
Classic Mustang FAQ


Mustangs for sale


Top Posters

Soaring
Posts: 4279
Thierry
Posts: 1379
66GTKFB
Posts: 845
rmodel65
Posts: 681
Jeff73Mach1
Posts: 471

Used Cars for sale - Ford Mustang classifieds - Forum Camaro FR

Powered by EzPortal